Symphonica in Rosso luidt nederpoprevival in

Spannende tijden breken aan. Over een week starten de Symphonica In Rosso-concerten van Doe Maar in het Gelredome. Duizenden fans gaan dertig jaar terug in de tijd naar die wonderlijke periode van de vroege jaren ’80, toen Nederlandstalig ineens de nieuwe rock-‘n-rolltaal werd. Nou ja, met een hoog cabaretgehalte en een bepaalde kneuterigheid die bij volwassen worden hoort dan.

Maar zie, dertig jaar later hebben de beste popliedjes van Doe Maar, Het Goede Doel, Klein Orkest, Frank Boeijen, Toontje Lager en Kadanz de tand des tijds glorieus doorstaan. Leuk dat Doe Maar een nederpopblokje heeft ingebouwd met gastmuzikanten als Frank Boeijen, Henk & Henk (Het Goede Doel), Erik Mesie (Toontje Lager) en Nol Havens (VOF de Kunst).

Voor de oplettende bezoeker: mijn nederpopboek Er speelt vanavond in het buurthuis een band is (alleen voor aanvang van de concerten!) te koop in de twee merchandise stands buiten. Als je wilt weten hoe Het Goede Doel aan zijn naam komt, hoe Ernst Jansz denkt over onsterfelijkheid en waarom Bennie Jolink nooit meer bij Toppop werd uitgenodigd. Of waarom Harry Slinger een steen door de ruit bij de KRO gooide, waarom Klein Orkest begon als Groot Orkest en wat Kadanz bedoelde met ‘In het donker’. Waarom Frank Boeijen zich schaamde voor ‘Linda’ en welke band uit Engeland altijd sigaretten bietste bij VOF de Kunst.Hoe de Janse Bagge Bend Jan Smeets overtuigde hen op Pinkpop te programmeren en wat Fortuna Sittard voor invloed gehad heeft op hun hit ‘Sollicitere’.

Dit en nog veel meer in 275 pagina’s met de mooiste verhalen en prachtige foto’s uit de privécollecties van de muzikanten en van gerenommeerde popfotografen als Kees Tabak, Govert de Roos en Patricia Steur. Als je bent opgegroeid met de muziek van de jaren ’80 moet je dit boek eigenlijk gewoon een keer lezen. Even lekker terug in de tijd.

Volgens Henk Westbroek op twitter ‘het meest verhelderende boek over de nederpop van de 80er jaren’. Henny Vrienten mailde me dat hij het Doe Maar-hoofdstuk ‘erg goed geschreven’ vond: “Als de rest van het zelfde kaliber is, kijk ik er reikhalzend naar uit.” Harry Slinger noemde het ‘de nederpopbijbel, een prachtig document’. Het Dagblad van het Noorden gaf vier van de vijf sterren.

Nederpopboek waarin alle gastmuzikanten van Symfonica in Rosso van Doe Maar hun verhaal vertellen: o.a. Frank Boeijen, Het Goede Doel, Toontje Lager, Nol Havens

Het nederpopboek waarin Ernst Jansz (Doe Maar), Frank Boeijen, Henk Westbroek (Het Goede Doel), Harrie Jekkers (Klein Orkest), Ben Jolink (Normaal) en al die andere muzikanten zelf vertellen hoe het nu eigenlijk zo gekomen is in de jaren ’80.

 

Ernst Jansz neemt eerste exemplaar in ontvangst.

Ernst Jansz van Doe Maar neemt het eerste exemplaar van het ‘meest verhelderende boek over de nederpop’ (volgens Henk Westbroek op twitter) in ontvangst