Nieuwe plaat Henk Westbroek

Eigenlijk zou Henk Westbroek vandaag zijn laatste plaat – toepasselijk Laatste Plaat geheten – presenteren in Stairway to heaven in Utrecht. En iedereen mocht er bij zijn, de Nederpop All Stars zouden optreden. Het zou de beste Pasen ooit worden sinds mij in de eerste klas van de lagere school verteld werd dat de Paashaas niet bestond. Maar helaas: de cursus Omgaan met teleurstellingen ging deze keer wel door en heet corona.

Het goede nieuws: die elpee (want het album verschijnt alleen op vinyl) is gewoon te koop via bol.com.

Bijgevoegde foto van onze eerste ontmoeting is trouwens gemaakt op 19 april 2010, over exact een week precies tien jaar geleden.

De eerste ontmoeting met Henk.

Dat ging zo: ik was in 2008 in de ban geraakt van het feit dat je sinds kort je eigen boeken kon uitbrengen (print on demand drukkerijen kwamen met betaalbare concepten). Binnen twee jaar had ik veel van wat me van het hart moest uitgebraakt in vier boeken. Over AustraliĆ«, Henk Wijngaard, korte columnachtige gedachten en anekdotes, plus een roman in de vorm van een Griekse tragedie met allerlei zinderende erotische passages waar je tegenwoordig niet meer mee wegkomt. Het enthousiasme spatte van de pagina’s. ‘Hij zakte op zijn knieĆ«n en liet het instrument tussen zijn benen (een gitaar, red.) een energie uitstoten waarmee een Fries terpdorp twee dagen van stroom voorzien kon worden.’ Of een eind verderop: ‘Hun handen gingen elkaars lichaam over, maar door de kluwen aan dikke winterjassen was het een onmogelijke verkenningstocht. Er was geen doorkomen aan, Maarten voelde zich net Willem Barentsz. Alleen hun lippen hadden vrij spel’, om een halve pagina later terug te komen met: ‘Gelukkig had het wederzijds onhandige aftasten in de taxi het ijs gebroken. Dat voordeel had Willem Barentsz niet gehad.’ Te grappig, ik ga ‘Dagvlinder’ snel eens herlezen.

Maar ik dwaal af. Als vijfde boek leek het me leuk om in de nederpop te duiken waar ik als kind enorme fan van was geweest. Doe Maar, Het Goede Doel, Toontje Lager, Normaal, Frank Boeijen, Drukwerk: ik maakte geen enkel onderscheid, vond als negenjarige alles wat in de Popfoto stond even leuk. Het was te verstaan en het was makkelijk mee te zingen, de cabaretwortels van sommige bands waren nog duidelijk terug te horen (al had ik daar toen nog geen besef van). Ik ging eens zoeken op internet en stuitte op de pagina van Henk Westbroek. Ik besloot hem een mail te sturen. Waarom verdween die nederpopstroming na het uiteengaan van Doe Maar zo snel? Hebben we toen het kind niet met het badwater weggegooid? Daar wilde ik wel eens met Henk over in gesprek, al verwachtte ik niet er ooit nog iets van te horen. De volgende dag had ik al een mailtje terug. ‘Jij stelt precies de goede vragen, laten we afspreken. Bel me even’, met zijn 06-nummer. Het 06-nummer van Henk Westbroek dus, waar ik vroeger een poster van op mijn kamer had hangen! Met een droge mond, gecompenseerd door het zweet in mijn handen, belde ik hem. Henk nam op met zijn karakteristieke stem: ‘Heeee Twan!’ alsof we elkaar al jaren kenden. Een datum was snel gevonden – ‘We zullen er maar de hele middag voor uittrekken’, zei Henk er nog bij met enige zelfkennis – en enkele weken later zaten we in zijn achtertuin.

En daarmee was de aftrap voor mijn nederpopboek een feit. ‘Dit is een heel leuk boek over de geschiedenis van de nederpop. Eigenlijk het leukste dat ik ken. Dus help die jongen uit de brand’, prees Henk het afgelopen december in Weert nog aan bij het publiek van de Nederpop All Stars. Er liggen nog enkele door Henk gesigneerde exemplaren van ‘Er speelt vanavond in het buurthuis een band’, 14,95 euro voor wie wil. Waarom dit volgens Henk ‘het meest verhelderende boek over de nederpop’ is geworden, heeft hij me ooit toevertrouwd. ‘Geen van de muzikanten dacht dat dat boek er ooit echt zou gaan komen, dus iedereen vertelde alles.’ Eh ja, bedankt, Henk, geloof ik.

Hoe dan ook, al die sympathieke gestes door de jaren heen (ook van veel andere nederpopmuzikanten, aardige jongens allemaal) mogen beloond worden. Dus ik zou zeggen: kopen die nieuwe Laatste Plaat van Henk Westbroek. Help die jongen uit de brand.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA