Ernst Jansz stelt eerste demo ‘De Bom’ ter beschikking

Voor een avond over de nederpop, 16 oktober in Lokaal 42 in Helmond, heeft Ernst Jansz me de eerste demo van De bom ter beschikking gesteld.

Supertrots ben ik dat Ernst Jansz van Doe Maar me het vertrouwen heeft gegeven om voor het eerst de volledige eerste demoversie van de iconische nederpophit De bom in de openbaarheid te brengen. Dat gebeurt op een avond over de nederpop, die ik op 16 oktober verzorg in Lokaal 42 in Helmond. Ernst nam in november 2011 het eerste exemplaar van Er speelt vanavond in het buurthuis een band in ontvangst in De Moost in Neerkant, ook al zo’n hartverwarmende ervaring.

Ernst over De bom in mijn boek Er speelt vanavond in het buurthuis een band: “Toen i het geschreven had, was het een heel ander nummer. Henny vond het ritme veel te sloom. ‘Kun je niet gewoon dit doen?’ Of hij stelde voor er een koortje bij te doen. Dat gebeurde heel vaak, met mijn nummers in ieder geval, dat Henny er mee ging goochelen. Soms vond ik dat niets en soms vond ik het te gek. Het is natuurlijk een enorme rijkdom als je elkaar kunt aanvullen.”

Het eindresultaat kennen we. De bom stond in december 1982 vier weken op de eerste plaats in de Top 40. Op 16 oktober wordt duidelijk vanuit welk basisidee van Ernst deze wereldhit (althans, in Nederland) geboren is.

Ernst Jansz en Henny Vrienten van Doe Maar in de clip van De Bom

Ernst Jansz en Henny Vrienten van Doe Maar in de Toppop-clip bij De Bom.